Spreek uit en luister bordspel
Veel mensen zorgen voor of ondersteunen in hun vrije tijd andere mensen die in een kwetsbare situatie verkeren. De gemeente wil deze mensen op een passende wijze ondersteunen. Het ‘spreek uit en luister spel’ bespreken ze samen met elkaar voorbeelden uit de praktijk op een speelse wijze om tot elkaar te komen.

In opdracht van landelijk kennisinstituut Movisie

Voor het landelijk kennisinstituut Movisie heb ik een spel inhoudelijke (samen met Movisie) en grafisch ontworpen voor organisaties en mensen van de ‘vrijwillige zorg’ samen met ambtenaren en wethouders van gemeenten. Het is voortgekomen uit een eerdere co-creatie sessies met het spel ‘je gaat op reis en neemt mee…’

 

Vrijwillige zorg is zorg of hulp verleend door vrijwilligers vanuit een georganiseerd verband. Gemeenten zijn gebaat bij goed functionerende initiatieven, projecten en organisaties die vrijwillige zorg en ondersteuning aanbieden. Toch laten verschillende onderzoeken obstakels zien rondom vrijwillige zorg, hulp en ondersteuning.

 

Het doel van het spel is om wederzijdse verwachtingen tussen vrijwillige zorg en gemeenten uit te spreken. Door het uitspreken van elkaars verwachtingen komen de spelers op nieuwe ideeën, inzichten en mogelijke afspraken.

Het spel is op twee manieren te spelen. Met de eerste spelvorm gaat team ‘vrijwillige zorg’ en team ‘gemeente’ samen een voorbeeld uit de praktijk opnieuw bekijken en bespreken. Met de twee spelvorm gaat beiden teams elkaar beter leren kennen zodat er een nieuwe samenwerking kan ontstaan.

 

Door het spel gaan de spelers via meerdere ronden eigen ideeën delen, met elkaar in gesprek en uitkomsten verhelderen. Er zijn een set themakaarten die worden gebruikt om duidelijk te krijgen welke thema’s beiden teams belangrijk vinden. Uiteindelijk leggen de spelers de belangrijkste kaarten op tafel die gaan over ideeën, inzichten of eventuele afspraken.

 

Het spel is in een kleine oplage  in meerdere gemeenten in provincie Utrecht succesvol gespeeld en verspreid.

 

Interesse in het ontwerp van een ‘op maat gemaakt spel’, neem gerust contact op.