Circulair voedselsysteem
Agrarische ondernemers, voedselproducten en onafhankelijke initiatieven zijn volop bezig met de ontwikkeling naar een meer duurzaam, circulaire voedselsysteem. Maar het belang ervan is lastig aan burgers over te brengen. We willen liever dat het nog geen impact heeft op ons leven. Wat als je ondernemers en consumenten mee laat ontwerpen?

In opdracht van Wageningen University & Research.

 

In samenwerking met consumenten onderzoekers Siet Sijtsema, en Mariet van Haaster-de Winter.

Agrarische ondernemers, voedselproducten en onafhankelijke initiatieven zijn volop bezig met de ontwikkeling naar een meer duurzaam, circulaire voedselsysteem. Maar het belang ervan is lastig aan burgers over te brengen. We willen liever dat het nog geen impact op ons leven heeft Wat als je ondernemers en consumenten meedenken en ontwerpen?


Wageningen University & Research doet wereldwijd onderzoek naar problemen in drie kerngebieden: voeding en voedselproductie, leefomgeving en gezondheid, leefstijl en levensomstandigheden. Als ontwerper was betrokken bij het consumentenonderzoek van onderzoekers ‘voedsel en innovatie’ Siet Sijtsema en Mariet van Haaster- de Winter.


Ik ontwikkelde voor verschillende consumentenonderzoek co-creatie sessies. Workshops samen met consumenten en ondernemers zaten aan één tafel om mee te denken en te mee te ontwerpen aan vraagstukken. Want bij een transitie naar een duurzame  en toekomstbestendiger voedselsysteem is de consument cruciaal.

Het doen van de workshops is om de creativiteit en betrokkenheid van consumenten te stimuleren,  de communicatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen te vergroten en tot nieuwe inzichten te komen.


Eén was een serie co-creatie sessie van consumenten en producenten die duurzame productiesysteem hanteren. Uit eerder onderzoek van Wageningen Economic Research waren meer dan 20 duurzaamheidskenmerken geformuleerd. Zoals biodiversiteit, bodemkwaliteit, eerlijke prijs voor boeren, beperken CO2 uitstoot, herkomst van het project, zorg voor water, bodem en lucht.


Opvallend is dat de productie en duurzaamheidskenmerken van eten iets is waar consumenten zich niet mee bezig houden.  van de consument staan. De consumenten hebben samen met een teler kennishiaten besproken en oplossingen gecreëerd gericht op duurzamere productie en producten.


Dit onderzoek heeft geleid tot handvaten voor beleid van nationale en regionale overheden als ook voor partijen in de productieketen.


Interesse in serie co-creatie ontwerp ‘design thinking’ workshops voor onderzoek, neem gerust contact met me op.