Brief aan de mens
‘Beste mens, willen jullie niet zoveel lawaai maken….’ groeten van de egel. ‘Beste mens, jullie gaan echt veel te snel.. kunnen jullie niet langzamer gaan, dan zien en horen jullie mij beter..’ groeten van de boom.

Voor het festival ‘Into The Great Wide Open’

‘Brief aan de mens’ is een programma wat ik hebt ontwikkeld. Het gaat in op onze rol als mensen op deze aarde. We leven in het tijdperk van de antropogeen. De handelingen van de mensen is in toenemende mate zichtbaar. Oftewel de stem van de mensheid is een grote invloed op o.a. onze leefomgeving. Maar wat zou er gebeuren als de bomen, planten, dieren het voor het zeggen zouden hebben? In de natuur communiceren bomen en schimmels met elkaar. Dus stel je voor dat wij ze konden verstaan. Wat vertellen ze ons dan?

 

 

Tijdens een route door de natuur of park krijgen kinderen en/of jongeren verschillende opdrachten vanuit een gekozen rol als plant, dier of andere levend wezen zoals de lucht, wolk of grasspriet. Ondersteund door voorbeelden uit de kunst en wetenschap. Ze leven zich in en leren te kijken, luisteren, voelen en ervaren hoe het is om de natuur te zijn.

 

Daarna bedenken en fantaseren ze wat de ‘natuur’ graag aan de mens wil vertellen. Ze schrijven een brief aan de mens om een manifest te maken om beter te kijken, luisteren en rekening te houden met onze aarde. En de natuur een stem te geven. Want het wordt tijd dat we als mens beter naar de natuur gaan luisteren.

Ik heb het programma als ontwerper/kunstenaar bedacht, ontworpen en uitgevoerd voor het festival ‘Into the Great Wide Open’ in 2019.


‘Brief aan de mens’ was in 2019 voor het festival een wandel- en speurtocht voor kinderen en jongeren van 8 tot 16 jaar. De route ging langs een aantal kunstwerken op de kunstroute van het festival.


‘Brief aan de mens’ is een programma wat bestaat uit een serie workshop (s) voor kinderen en jongeren. Het kan ingezet worden voor festivals, musea, onderwijs en natuurcentra. Het programma is ook geschikt voor organisaties die betrokken zijn bij dit vraagstuk.


Interesse? Neem gerust contact met me op.