Friese Doorkijker ‘toolkit’
Kijk tussen je benen door op zijn kop naar het kunstwerk, wat zie je dan? Hoe laat is het op het kunstwerk? Zie je een mensfiguur op het schilderij, wat wil hij/zij jouw vertellen? Wat zou je graag bij het kunstwerk willen tekenen?

In samenwerking met Saskia Noordhuis en in opdracht van het Fries Museum

De Friese Doorkijker is een educatief pakket en onderwijsprogramma voor museumdocenten van het Fries Museum in Leeuwarden en scholen in Friesland. Naast de programma voor de leerkrachten heb ik in samenwerking met Saskia Noordhuis een visuele ‘toolkits’ ontwikkeld waarmee leerlingen van primair en voorgezet onderwijs van de leeftijd 4 tot 15 jaar zelfstandig aan de slag kunnen gaan.

 

Het programma begint in de klas en eindigt in het Fries Museum. Het Friese Doorkijker programma bestaat uit een poster of opdrachten set van meer dan 15 kijk opdrachten wat bij elke hedendaags kunstwerk door de kinderen zelfstandig is uit te voeren.

 

Het idee is dat kinderen goed leren kijken en dat wat zij het bijzonderste vinden aan een bepaald kunstwerk doorgeven aan de volgende klas die de tentoonstelling komt bezoeken. Deze kijktip schrijven ze op de friese doorkijker ansichtkaart. De museum docent start het programma op de kijktips van de vorige groepen. Ze delen de kijktips uit zodat de leerlingen op onderzoek uit moeten gaan.

Firiese doorkijkers toolkit voor musea gaat over het kijken met al je zintuigen en doorkijken, zodat je telkens iets nieuws ontdekt. Onderdeel van de ontwikkeling van het programma was de training aan museumdocenten en uitgeschreven lesprogramma.

 

 

Heb je interesse in een soortgelijk spel, workshop, presentatie, neem gerust contact met mij op.