‘Frame Creation Method’ – toolkit
Wat als ouderen weer terug naar school gaan? Wat als grote flats qua infrastructuur als dorp worden ingericht? Wat als kwetsbare zwangere tieners niet meer bang zijn voor instanties? Wat als ‘vrijwilliger zijn’ een andere aanzien heeft in onze maatschappij? Wat als een vliegtuig maatschappij zich bekommerd om de thuisblijvers?

De Frame Creation ‘toolkit’ met bijbehorende workshops of lessenserie heb ik samen met Marjolein Vermeulen en Myrthe Veeneman ontworpen voor studenten in het HBO onderwijs en universiteiten.

 

De ‘toolkit’ is ondersteunend in trajecten waar studenten  oplossingen voor complexe vraagstukken, innovatie- en veranderingstrajecten ontwerpen. De ‘toolkit’ is gebaseerd op Frame Creation Method van prof. Kees Dorst*. In samenspraak Kees Dorst heb ik samen met Marjolein Vermeulen en Myrthe Veeneman een vertaling gemaakt van de zeven stappen van de methodologie naar een ontwerpproces met ondersteunende ‘tools’.

 

Met de ‘toolkit’ ga je de vertaalslag maken van onderzoek naar inzichten om vervolgens een innovatieve ontwerp richting in te slaan. Elke stap levert een visueel eindresultaat op. Studenten denken na over hoe ze op een andere manier naar onderzoek en maatschappelijke vraagstukken kunnen kijken en nadenken. Het vraagstuk wordt geherformuleerd om vervolgens een nieuwe invalshoek te creëren. Dit kan leiden naar nieuw onderzoek, ontwerpen en oplossingen.

De workshop is op dit moment geïmplementeerd op verschillende kunstacademies in Nederland en wordt regelmatig ingezet in opleidingen zoals Creative Marketing & Sales, Marketing of Social Business aan de Hogeschool Rotterdam en HVA Social Works. De workshop is ook geschikt voor organisaties.

 

Heb je interesse als organisatie, kunstacademie, HBO instelling of universiteit om deze ‘toolkit’ en workshop in te zetten, neem gerust contact op voor meer informatie.

 

* De Frame Creation Method is ontwikkeld door Kees Dorst, hoogleraar aan de TU Eindhoven en Sydney University of Technology. De methode is gebaseerd op zijn jarenlange onderzoek naar de werkwijze van ervaren ontwerpers. De methode is beschreven in het Frame Innovation boek.