Eenzaam Protest
Wat als eenzaamheid in je hand past, hoe ziet het er dan uit? Wat wil je letterlijk verbranden van je eigen eenzaamheid? En wat wil je bewaren en ophangen? Eenzaam Protest is een manifest voor het verbeelden en bespreekbaar maken van eenzaamheid.

In samenwerking met design antropoloog Tina Lenz en in opdracht van Framer Framed, platform voor kunst en cultuur.

Wat als eenzaamheid in je hand past, hoe ziet het er dan uit? Wat wil je letterlijk verbranden van je eigen eenzaamheid? En wat wil je bewaren en ophangen? Eenzaam Protest is een manifest voor het verbeelden en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Door dit manifest realiseren jongeren zich dat eenzaamheid een onderdeel is van ons leven.

 

Samen met design antropoloog Tina Lenz heb ik een serie participatieve ontwerpworkshops ontworpen voor jongeren. Het maakt onderdeel uit van mijn programma Taal voor Eenzaamheid en Platform Voor Eenzaamheid, waarbij kunstenaars nieuwe manieren tonen om het taboe over eenzaamheid te doorbreken.

 

Tijdens de bijeenkomsten kwamen de gesprekken rondom eenzaamheid als vanzelf op gang. De jongeren werkten aan verschillende artistieke uitingen. Samen met kunstenaars zochten de jongeren naar een nieuwe taal om gevoelens een plek te geven.

Vanuit deze persoonlijke ervaringen ontstonden verhalen en visualisaties om eenzaamheid te verbeelden en bespreekbaar te maken. Ze probeerden diverse methodes uit om eenzaamheid te verbeelden. Van sensorische eenzaamheid tot eenzame plekken in de stad. Met als ‘feestelijke’ afsluiting een Eenzaam Protest door de straten van Amsterdam.

 

De workshops over eenzaamheid kunnen onderdeel zijn van kunstvakken in het kunstonderwijs, Hbo-instellingen, universiteiten of in het Voorgezet Onderwijs. Ik geef ook trainingen aan, leerkrachten, docenten en andere geïnteresseerden.

 

Interesse in deze serie workshops om eenzaamheid bespreekbaar te maken onder jongeren?

 

Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.