Doorkijkers kaartspel
Hoe lang kijk jij naar een kunstwerk, schilderij, foto aan de muur of een standbeeld op straat in je eigen buurt? Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat bezoekers in een museum maar negen seconden naar een kunstwerk kijken. En vaak zelfs nog korter. Wat gebeurt er als je langer naar kijkt. En dat je het zo leuk vindt, dat je vanzelf door blijft kijken.

In samenwerking met Kunst Centraal

Doorkijkers is te koop op:

www.herrekijker.nl

Doorkijkers is een spel met meer dan 30 verschillende kijkopdrachten, 10 stoorzenders en 10 jokers om de uitdaging van het langer naar een kunstwerk te kijken aan te gaan. Het spel geeft je de kans om langer, grondiger en anders naar een kunstwerk, schilderij en/of foto te kijken.

 

Door mijn jarenlang met Herrekijker programma, kunstroutes voor kinderen voor o.a. ITGWO festival en een kunsteducatie programma voor het Fries Museum heb ik deze ervaringen samengebracht in de kijkopdrachten van dit Doorkijkers spel.

 

Het is een spel wat ingaat op het observeren van het werk, maar vooral over de eigen fantasie en verbeeldingskracht te gebruiken. Het gaat niet om het verhaal van het kunstwerk, maar over wat jij ziet en de verhalen die je bij de werken kunt fantaseren. Met vragen zoals: welk geluid past er bij het kunstwerk, hoe gaat het schilderij verder buiten de lijst en wat zou je er zelf graag bij willen tekenen.

Het is een spel om in de klas, in musea, thuis of in de openbare ruimte te spelen. Je speelt het in groepjes van twee tot vijf spelers.Tijdens het spel kijk je naar één kunstwerk. Trek je een doorkijkkaart? Dan beantwoord je de kijkvraag op de kaart.Je scoort het aantal punten dat op jouw kaart staat. Trek je een stoorzender? Voer de opdracht uit. Helaas heb je hierdoor niet kunnen door kijken, dus geen punten verdiend. Met de jokers mag je elkaar helpen, waardoor je zelf extra punten verdient. Wie de meeste punten heeft, wint het spel. Lukt het jou op door te kijken? Hoe uitdagender de vraag op de kaart hoe meer punten je krijgt. Wie wint het spel?

 

De losse kijkvragen op de kaarten kun je ook zonder spelelement gebruiken. Als houvast bij het kunst kijken in mijn Herrekijker programma, in een museum, thuis, in de openbare ruimte of online. Doorkijkers kun je steeds opnieuw spelen met een ander kunstwerk. 

 

Doorkijkers kaartspel is ontwikkeld in samenwerking met Kunst Centraal Utrecht en wordt nu op 250 scholen in provincie Utrecht gebruikt. Het los te bestellen via www.herrekijker.nl

 

Neem gerust contact met me op voor meer informatie.