Herrekijker lesprogramma en boek

Herrekijker is een kunsteducatief project bedoeld voor kinderen, geïnitieerd door ontwerper Madelinde Hageman (1973) en kunstenaar Carolien Euser (1964-2013). Vanuit beeldende kunst stimuleert het bij kinderen het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die ze daarbij kunnen hebben. Herrekijken gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik. Door de Herrekijker wordt de belevingswereld van een kind groter. Een wandeling naar huis wordt een ontdekkingstocht, het parkje om de hoek een plek waar je verrassende beelden kunt maken met een potlood of een fotocamera, de straat een voortdurend veranderend verhaal. Herrekijken is het opnieuw leren kijken naar de dingen om je heen.

Het uitgangspunt van het programma is beeldende kunst. De speciaal voor de Herrekijker geselecteerde kunstenaars hebben de vrije blik en de onderzoekende houding sinds hun kindertijd vastgehouden en deze vastgelegd in hun eigen werk maar ook eigenzinnige verbindingen laten zien met hun omgeving.e kunstenaars zijn o.a. Gabriel Orozco, Elspeth Diederix, Marijke van Warmerdam, Irene Cecile, Harmen de Hoop, Melanie Bonajo, Jan Rothuizen en vele anderen.

Herrekijker-hekjeveer internet2002StillevenflesElspethDiederix

 

Het Herrekijker programma bestaat uit drie lessen voor op school, musea en natuurcentra’s waarbij, met de werken van de kunstenaars als inspiratiebron, het gebruik van de zintuigen in je directe omgeving aangescherpt wordt en de kinderen hun gedachten en ideeën door middel van tekenen en fotografie uitwerken. Er worden verbindingen gelegd tussen kunst, openbare ruimte en/of natuur.

Voor de les in de scholen waarin de kinderen naar buiten gaan bedachten we ruim twintig opdrachten die op iedere plek in Nederland uitgevoerd kunnen worden. Opdrachten waarbij de zintuigen en fantasie worden geprikkeld zoals boomkijken, schaduwstaren, oorkijken of straatsnuffelen.

 

letterkijken

Werk van kinderen gemaakt tijdens de uitvoering van Herrekijker.

waterspiegel_2 schaduwgezichtkrokodil

 

Het Herrekijker programma en bijbehorende inspiratieboek ‘Hoor de zon’ is in 2011 landelijk gelanceerd en wordt nu succesvol uitgevoerd op ongeveer 200 basisscholen en bij aantal natuurcentra in Nederland. En nogsteeds te bestellen via www.herrekijker.nl.

Het Herrekijker blijft in ontwikkeling, waarbij we nu aan bezig zijn met in hoeverre de smartphone ingezet kan worden als foto-camera en ook of zelfs het programma in diverse omgevingen via de mobiele telefoon ingezet kan worden.

Hoor de zon