Herrekijker Applicatie

De Herrekijker App is gebaseerd op de opdrachten uit het Herrekijker kunsteducatieve programma. Op  dit moment is deze applicatie nog volop in ontwikkeling voordat we deze landelijk lanceren. De applicatie toont via een Herrekijker kanaal een Augmented Reality laag met de Herrekijker kunstwerken als inspiratie voor het doen van de verschillende Herrekijker opdrachten. Hierdoor wordt de beeldscherm een kijkvenster. Naast het kaderen van wat je ziet bij het doen van de opdrachten gaan de deelnemers hun persoonlijke bevindingen vastleggen d.m.v. een tekening, gedicht, verhaal of los woord. Dit alles met behulp van hedendaagse Augmented Reality techniek.

DSC03996 DSC_0570 (2) DSC_0571 (2)

 

 

 

Herrekijker is een kunsteducatief project bedoeld voor kinderen, geïnitieerd door ontwerper Madelinde Hageman (1973) en kunstenaar Carolien Euser (1964-2013). Vanuit beeldende kunst stimuleert het bij kinderen het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die ze daarbij kunnen hebben. Herrekijken gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik. Door de Herrekijker wordt de belevingswereld van een kind groter. Een wandeling naar huis wordt een ontdekkingstocht, het parkje om de hoek een plek waar je verrassende beelden kunt maken met een potlood of een fotocamera, de straat een voortdurend veranderend verhaal. Herrekijken is het opnieuw leren kijken naar de dingen om je heen[/caption]

Het uitgangspunt van het programma is beeldende kunst. De speciaal voor de Herrekijker geselecteerde kunstenaars hebben de vrije blik en de onderzoekende houding sinds hun kindertijd vastgehouden en deze vastgelegd in hun eigen werk maar ook eigenzinnige verbindingen laten zien met hun omgeving.e kunstenaars zijn o.a. Gabriel Orozco, Elspeth Diederix, Marijke van Warmerdam, Irene Cecile, Harmen de Hoop, Melanie Bonajo, Jan Rothuizen en vele anderen.

Herrekijker-hekjeveer internet2002StillevenflesElspethDiederix

 

 

 

 

Het Herrekijker programma bestaat nu uit drie lessen voor op school waarbij, met de werken van de kunstenaars als inspiratiebron, het gebruik van de zintuigen in je directe omgeving aangescherpt wordt en de kinderen hun gedachten en ideeën door middel van tekenen en fotografie uitwerken. Er worden verbindingen gelegd tussen kunst, openbare ruimte en/of natuur.

Voor de les waarin de kinderen naar buiten gaan bedachten Madelinde en Carolien ruim twintig opdrachten die op iedere plek in Nederland uitgevoerd kunnen worden. Opdrachten waarbij de zintuigen en fantasie worden geprikkeld zoals boomkijken, schaduwstaren, oorkijken of straatsnuffelen. *zie bijlage voor de uitgeschreven opdrachten.

 

letterkijken

Werk van kinderen gemaakt tijdens de uitvoering van Herrekijker.

waterspiegel_2 schaduwgezichtkrokodil

 

Het Herrekijker programma en bijbehorende inspiratieboek ‘Hoor de zon’ is in 2011 landelijk gelanceerd en wordt nu succesvol uitgevoerd op ongeveer 200 basisscholen en bij aantal natuurcentra in Nederland. En nogsteeds te bestellen via www.herrekijker.nl