Madelinde Hageman

Ontwerper van toolkits

Als ontwerper hou ik van ontwerpprocessen en werk ik graag mee aan het visualiseren van een intuïtieve zoektocht naar een onverwachts perspectief.

Madelinde Hageman is ontwerper en ontwikkelaar van diverse ‘toolkits’ voor o.a. educatie, culturele en maatschappelijke organisaties. De visuele ‘tools’ worden ingezet om interactie te veroorzaken en stellen mensen in staat om met elkaar vraagstukken aan te pakken en tot nieuwe inzichten te komen. Het analyseren, verbeelden en visualiseren van een ontwerpproces en hierin tastbaar producten inzetten zijn cruciaal voor haar als ontwerper. Met het bedenken van de stappen en het inzetten van visualisaties worden de deelnemers meegenomen worden in een zoektocht van een vraagstuk.

Madelinde Hageman is na het behalen van haar masters of design aan het Sandberg Instituut jarenlang betrokken geweest bij het interactie en grafische ontwerp en het ontwikkelen van innovatieve online omgevingen, zoals web documentaires, online storytelling en interfaces. Het ontwerpen van websites, boeken en huisstijlen doet ze nog steeds heel graag. Afgelopen jaren houdt ze zich steeds meer bezig met Social design projecten, het ontwikkelen van educatieve programma en het vormgeven van tools. De aanleiding zijn haar eigen initiatieven Herrekijker en Taal voor Eenzaamheid en de werkzaamheden op de Willem de Kooning academie en recentelijk bij STBY (www.stby.eu). Ze ontwikkelt hierdoor een nieuw oeuvre met o.a. : ‘cultural probes’, ‘customer journey’, day in a life en zelfs bedachten tools. Sinds 2014 heeft ze samen met Marcel Zwiers en Levien Nordeman voor het lesprogramma voor de richting Service Design op academie gezorgd. Geïnspireerd op het traject van de ontwerpstudenten heeft ze samen met Marjolein Vermeulen en Myrthe Veenema de Frame Innovation methode van Kees Dorst, waar ze heel enthousiast over is, aangepast tot een succesvol visueel reframing programma van 1 dag voor ontwerpers en andere professionals.

Voorbeelden van succesvolle visuele toolkits zijn:

– Educatieve programma voor 4 t/m 15 jaar bij de tentoonstelling Horizonnen voor het Fries Museum, waarbij ze was verantwoordelijk voor ontwikkelen, ontwerpen en het projectmanagement van het programma.

Herrekijker, implementatie van het succesvolle educatieve programma en sinds 2014 de ontwikkeling van de Herrekijker App. (www.herrekijker.nl). Herrekijker is een kunsteducatief project bedoeld voor kinderen en hun ouders. Het stimuleert bij kinderen het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die ze daarbij kunnen hebben. Herrekijken gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik.
www.herrekijker.nl

Taal voor eenzaamheid een ‘social design’ project waarbij deelnemers meegenomen worden in een ontwerpsessie,waarin het creëren van nieuwe woorden voor eenzaamheid aan de hand van persoonlijke situaties van eenzaamheid centraal staat. Ter inspiratie geeft Madelinde voorbeelden van de vertalingen van de 22 woorden die Inuït gebruiken voor het beschrijven van sneeuw waar ze het woord sneeuw voor eenzaamheid heeft vervangen.
www.taalvooreenzaamheid.nl

Research i.p.v. design:
Voor de eerste edities van het festival Into The Great Wide Open (2008,2009, 2010) op Vlieland heeft Madelinde in samenwerking met Carolien Euser de kunstroute opgezet en uitgevoerd waarin vijftien verschillende kunstenaars op locatie kunstwerken in de duinen, strand en bossen van Vlieland ontwikkelden. Ze was vooral verantwoordelijk voor de keuze van de kunstenaars en het inhoudelijke begeleiden in de uitvoering. Vanaf de derde editie heeft Madelinde de Herrekijker als onderdeel van het kinderprogramma gerund.

In opdracht voor klanten werk ik samen met o.a. programmeurs, tekstschrijvers, fotografen, film- en geluidsmakers. In de grotere projecten gebeurd het regelmatig dat ik diegene ben die het team aanstuurt zodat het project tot realisatie komt.

Download Curriculum Vitae Madelinde Hageman